Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Personal tools
Onderdelen

Ontwikkeling van iAvans Portaal in Liferay

Avans streeft er naar om kenniscommunities te ontwikkelen waarbij kennis optimaal ontwikkeld en gedeeld kan worden. Liferay en Proteon zijn daar perfecte partners bij.

de iAvans portaal omgevingAvans wil innovatief blijven en de blik op de toekomst gericht houden zodat ze ook in de toekomst kwaliteit kan blijven leveren. Deze mindset bracht Avans bij Proteon met de wens een nieuwe portaal te realiseren die de toegankelijkheid van kennis nog groter maakt.

"Proteon had een duidelijke offerte. Daarnaast hadden we het gevoel dat Proteon ons goed begreep en dat ze een serieuze partij voor ons waren. De prijs was ook aantrekkelijk, dus dat gaf mede de doorslag.” – Corien Ortonio, projectleider ICT bij Avans Hogeschool

Studenten, docenten en staf-medewerkers van Avans maken gebruik van Blackboard, GroupWise en andere applicaties. Voor deze doelgroepen is het van wezenlijk belang dat deze omgevingen gemakkelijk bereikt kunnen worden vanuit een centrale portaal. Na gezamenlijk overleg en onderzoek kwam Avans tot de conclusie dat een portaal gebaseerd op Liferay met OpenSocial het best aansluit bij de wensen van Avans.

"We hebben een productselectie uitgevoerd en kwamen uit op een top 3 van producten die qua functionaliteit zeer dicht bij elkaar lagen en hoog scoorden. We hebben uiteindelijk voor Liferay gekozen omdat Liferay Open Source is, lage kosten met zich meebrengt, een moderne uitstraling heeft, goede functionaliteit bezit en bedoeld is als Portaal product” – Corien Ortonio, projectleider ICT bij Avans Hogeschool

Doordat binnen Liferay 6 met OpenSocial gadgets gewerkt kan worden, wordt het mogelijk portlets ontwikkeld binnen Liferay ook binnen andere portaals te gebruiken en andersom. Op deze manier kunnen gebruikers een compleet zelf samengestelde gebruikersomgeving binnen de Liferay portaalomgeving creëren.

Proteon heeft voor Avans portlets gebouwd op basis van XSL, RSS en Iframe, waarmee gegevens uit externe bronnen getoond kan worden. De portlets kunnen vooraf geconfigureerd worden in plaats van via de Liferay portal. Er werden twee portlets gebouwd die roosters van studenten en docenten ophalen. Deze portlets zijn op AJAX gebaseerd zodat alleen de inhoud van de portlets ververst hoeft te worden wanneer een docent of student een nieuw rooster kiest. Ook worden in tegenstelling tot de standaard configuratie van Liferay zowel de persoonlijke pagina als de pagina's van de iAvans community op de menubalk getoond.

Door het gebruik van Single Sign-On weten alle gekoppelde omgevingen wanneer gebruikers zijn ingelogd en tot welke groepen ze behoren. Zo hoeven gebruikers slechts één maal in te loggen om de informatie waar ze recht op hebben uit alle systemen te kunnen bereiken.

Voor studenten en medewerkers die de Avans portaalomgeving gebruiken is het belangrijk dat bereikbaarheid en stabiliteit gegarandeerd zijn. Zo moet de omgeving tijdens bijvoorbeeld tentamenweken tegen uitval beschermd zijn en met gemak de piekbelasting kunnen verwerken.

Om een portaalomgeving te realiseren die aan deze eisen voldoet heeft Proteon gekozen voor een geclusterde Tomcat-omgeving waarbinnen gebruikerssessies door individuele servers worden afgehandeld. Een centrale database op basis van Oracle met een replicatiemechanisme op basis van multicasting maakt het mogelijk bij uitval van één of meer servers sessies ongemerkt om te leiden. De caching infrastructuur is aangepast zodat deze wijzigingen van bestaande informatie doorgeeft aan alle servers in het cluster.

Het resulterende systeem is bestand tot uitval van maximaal 50% van de servers. Zo kunnen gebruikers van de iAvans portaalomgeving erop vertrouwen dat ze de gegevens die ze nodig hebben kunnen bereiken, ook bij een hoge belasting van het systeem.

Naast de ontwikkeling van de infrastructuur was Proteon verantwoordelijk voor de vormgeving van de portal en voor het geven van advies en technische consultancy bij de implementatie van portlets. Proteon heeft ontwikkelaars en beheerders opgeleid om met het nieuwe systeem te kunnen werken.

"Het resultaat tot nu toe is prima. Avans studenten en medewerkers zijn er over het algemeen zeer tevreden mee.” – Corien Ortonio, projectleider ICT bij Avans Hogeschool

Contactgegevens

Postadres
Spaces, De Rode Olifant
Zuid-Hollandlaan 7
2596AL The Hague

Routeplanner

Telefoon
(ma-vr 0800-1800 CET/CEST)

Liferay Actie
Vacatures

Er zijn momenteel geen vacatures.